U bent hier: Home / Nieuws / Onderzoek Food & Lipids: kunnen microalgen een rol spelen in onze voeding?

Onderzoek Food & Lipids: kunnen microalgen een rol spelen in onze voeding?

Onderzoeksgroep ‘Food & Lipids’ neemt deel aan ‘HAPPENING Europa’

Op zondag 26 mei vindt in Roeselare ‘HAPPENING Europa’ plaats, helemaal in het teken van voeding. In het Huis van de Voeding zet de Provincie West-Vlaanderen Europa in de kijker. Heel wat projecten rond voeding en smaak komen tot stand met Europese middelen. West-Vlaanderen ontving de voorbije 6 jaar maar liefst 100 miljoen euro steun van Europa, goed voor bijna 300 projecten. In het Huis van de Voeding kunnen bezoekers zien, voelen en proeven wat dankzij Europese steun gerealiseerd kon worden.

Ook Kulak is aanwezig in het Huis van de Voeding: de onderzoeksgroep Food & Lipids toont aan wat het belang is van microalgen in de voeding en heeft speciale aandacht voor omega-3 vetzuren.

- Flanders’ Food OMEGA-EI project

Microalgen zijn eencellige organismen die in het water leven. Ze bevatten tal van nutritioneel interessante componenten, zoals omega-3 vetzuren, kleurstoffen en anti-oxidanten. Kulak-onderzoekers bestuderen de impact van het toevoegen van deze microalgen aan leghennenvoeder. Worden de kippen er zelf gezonder van? Worden de componenten die aanwezig zijn in microalgen doorgegeven naar de eieren? Is het dus mogelijk om eieren gezonder te maken? Dit tweejarig project wordt ondersteund door Flanders’ Food, dat met Europese partners samenwerkt, en verloopt in samenwerking met een 13-tal bedrijven.

Meer info op http://www.flandersfood.com/projecten/omega-ei

- Flanders’ Food OMEGA-OIL project

Omega-3 vetzuren zijn heel belangrijk voor onze gezondheid. De belangrijkste commerciële bron van deze gezonde vetzuren is vis of visolie. Maar het visbestand blijkt niet voldoende groot te zijn om alle mensen te voorzien van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van deze vetzuren. De onderzoekers van Food & Lipids gaan na of microalgen die van nature rijk zijn aan deze omega-3 vetzuren, een alternatieve bron kunnen zijn voor vis(olie), en wat hun eventuele meerwaarde zou zijn. Dit project wordt ondersteund door Flanders’ Food en verloopt in samenwerking met een 10-tal bedrijven.

Meer info op http://www.flandersfood.com/projecten/omega-oil

Over de onderzoeksgroep: De wetenschappers van het laboratorium ‘Food & Lipids’ van Kulak concentreren hun onderzoek, onder leiding van professor Imogen Foubert, op de vetfractie van levensmiddelen. Ze willen bijdragen tot de productie van gezonde(re) vetrijke levensmiddelen, zonder hierbij in te boeten aan smaak of technologische functionaliteit. Een eerste onderzoekslijn focust op nutritioneel interessante lipiden (zoals omega-3 vetzuren), en vooral op microalgen als nieuwe bron van deze lipiden. Een tweede onderzoekslijn bestudeert vetkristallisatie en de invloed ervan op de technologische eigenschappen van vetrijke levensmiddelen, zoals bijvoorbeeld chocolade.

Contactpersoon Kulak: Charlotte Bruneel, onderzoeker Food & Lipids, tel. 056 24 60 76 of 0479 59 91 53 (Communicatie Kulak)

Uitnodiging: Wie op een ludieke en interactieve manier wil kennismaken met microalgen in onze voeding is van harte welkom aan de Kulak-stand in het Huis van de Voeding in Roeselare. Meer info: www.happeningeuropa.be.