U bent hier: Home / Nieuws / Kulaktoneel ‘Een man van stand’ : De hilariteit van absurditeit

Kulaktoneel ‘Een man van stand’ : De hilariteit van absurditeit

9.03.2017 Dinsdag 7 maart ging het Kulaktoneel ‘Een man van stand’ in première. Drie voorstellingen lang zou het een tot de nok gevuld Arenatheater mogen voorzien van een stevige training voor de lachspieren. Het cultuurpresidium wist een entertainend stuk op de planken te zetten dat zelfs de meest van toneel vervreemde student kon smaken.

Het komisch verhaal volgt mijnheer Jourdain, ‘een man van stand’ zoals hij zelf beweert. Om zijn zelfverklaard statuut te onderhouden en bij te schaven, roept hij de hulp in van dans-, muziek- en schermleraressen en tracht hij zich te verrijken met filosofische lessen. Mevrouw Jourdain echter heeft het minder voor de capriolen van haar man en mijnheer Jourdains ‘goede vriend’ Door maakt er gretig financieel gebruik van. ‘De man van stand’ geniet van zijn verheven leventje tot een jongeman, Leon, zich aanmeldt om de hand van zijn dochter te vragen. Leon blijkt echter niet van stand dus ziet mijnheer Jourdain geen nut in het huwelijk. Leander, de knecht van Leon, bedenkt echter een list om zijn baas alsnog te kunnen laten huwen, maar daarvoor moeten ze zich helemaal overgeven aan de gekke realiteit van mijnheer Jourdain.

Aan de reacties van het publiek doorheen en na het stuk viel op dat het een groot succes was. Naast de geslaagde acteerprestaties bevatte de voorstelling ook zang, muziek en dans waardoor het geheel zeer dynamisch was en het publiek geboeid bleef. De vele referenties naar het studentenleven op Kulak toonden aan dat de acteurs en de regie het verhaal wisten op te luisteren met hun eigen inbreng. Het spelplezier spatte dan ook van het speelvlak af, tot ver voorbij de laatste rij. Al schuddebuikend begaf men zich na afloop naar de foyer. De drankjes die men toen nuttigde, zouden nog lang blijven na klotsen.

De volledige cast en een korte inhoud vindt u hier