U bent hier: Home / Nieuws / In beeld: studenten geschiedenis en politieke wetenschappen op studiereis naar Warschau

In beeld: studenten geschiedenis en politieke wetenschappen op studiereis naar Warschau

15.02.2017 Ieder jaar tijdens de lesvrije week in februari trekken de studenten geschiedenis en politieke wetenschappen eropuit. Doel: ontspannen na een maand vol examens en bovenal geschiedenis en politiek eens op een andere manier ervaren. Dit jaar was de bestemming de Poolse hoofdstad Warschau.

Echt mooi kun je Warschau niet noemen. Daarvoor zijn de littekens van de Tweede Wereldoorlog en bijna een halve eeuw communisme te groot. Tastbare geschiedenis is er dus des te meer met een bezoek aan het na WO II heropgebouwde stadscentrum, het oude hoofdkwartier van de Communistische Partij en het Paleis van Wetenschap en Cultuur. Dat laatste gebouw, een ‘geschenk’ van Stalin aan Polen, is nog steeds de hoogste building van het land.

Geen enkel land heeft meer geleden dan Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Warschau zelf werd in 1944 verwoest na een opstand tegen de Duitse bezetters, zo leerde ons het nagelnieuwe Warsaw Uprising Museum, en Poolse dorpen werden concentratie- en vernietigingskampen waarin honderdduizenden Poolse joden, homoseksuelen en verzetsstrijders uitgeroeid werden. Bij -12°C en een gure oostenwind door de sneeuw ploeteren in het vernietigingskamp Majdanek was een beklijvende ervaring. Die ervaringen met de overblijfselen van WO II hielpen ook de actuele Poolse politiek te begrijpen. Daar deelt een autoritaire nationalistische partij de lakens uit en voedt het volk met angst voor Rusland en moslimmigranten.

Een debat met Poolse politicologen en een Vlaamse journalist en vooral de indrukwekkende Oorlog, Holocaust, politieke spanningen,… Gelukkig waren er ook de winkelstraten in Warschau, de hartige maaltijden en de gezellige avonden in Poolse cafés en in de jeugdherberg, want ook dat is de historiareis!