U bent hier: Home / Opleidingen / Informatica

Bachelor of Science in de informatica

Wie ben jij? Het programma Naar de masteropleiding Beroepsuitwegen
Brochure

Download hier de studiegids.

De informatica (ook wel computerwetenschappen genoemd) verwerkt gegevens door gebruik te maken van computers. De belangrijkste taak van  een universitair gevormde informaticus hierbij is het beheersen van complexiteit. Deze complexiteit situeert zich op verscheidene gebieden: het op  te lossen probleem, de hulpmiddelen en werktuigen, de interface naar de gebruiker, de economische, juridische en technologische mogelijkheden  en vereisten. De opleiding informatica kenmerkt zich door een fundamentele en wetenschappelijke aanpak en een algemene visie; zo zullen de  afgestudeerden mee kunnen evolueren in dit steeds snel veranderend domein. Een universitaire bachelor informatica is wetenschappelijk gevormd en  moet, bekwaam zijn zelfstandig nieuwe informatica problemen op te lossen, informatiesystemen zoals databanken en computernetwerken te  ontwerpen en te beheren, geavanceerde software te ontwerpen, nieuwe informatie technologie in onderwijs en vorming te integreren en artificiële  intelligentie te ontwikkelen. Tal van andere wetenschappen vallen terug op de informatica. Een informaticus kan het zich dus niet veroorloven om enkel  met zijn eigen vakgebied bezig te zijn.

 

Wie ben jij?

Je interesses

Het cliché stelt dat informatici computerverslaafden zijn die dag en nacht achter een flikkerend scherm virussen ontwerpen en inbreken bij de CIA,  maar niets is minder waar. De informatica is een jonge en respectabele wetenschap en de bachelor-informatica-opleiding is een  wetenschappelijke opleiding. Als je eraan denkt om informatica te studeren, dan heb je vast en zeker interesse en aanleg voor het analyseren en  het structureren van problemen en het creatief bedenken van oplossingen ervoor. Moet je een computer uit elkaar kunnen halen en daarna weer in  elkaar knutselen? Neen. De hardware is natuurlijk wel een element waarmee de informaticus rekening moet houden. Het is tenslotte zijn werktuig.  Enige kennis over de werking en de mogelijkheden van de apparatuur is dus nuttig en tot op zekere hoogte nodig.

Je vaardigheden en capaciteiten

Je kunt je nauwkeurig uitdrukken en je kunt methodisch en ordelijk denken en werken. Een wiskundige aanleg en belangstelling zijn noodzakelijk  voor zowel het zoeken naar als het formuleren van oplossingen. Het oplossen van problemen is voor jou een echte uitdaging. Je bent goed in het maken van logische analyses en syntheses, je kunt abstract denken en methodisch werken. Analytisch denken en nauwkeurig redeneren zijn  essentieel. Wiskunde vormt dan ook een belangrijke basisdiscipline voor de informatica, een goede basiskennis en een wiskundige aanleg en  belangstelling zijn noodzakelijk. Je hebt in de laatste twee jaren van het secundair onderwijs bij voorkeur een richting gevolgd met 6 uur wiskunde,  liefst in combinatie met fysica. Daarnaast wordt in de informatica ook communicatievaardigheid sterk gewaardeerd. Een informaticus moet immers  vaak met veel mensen kunnen overleggen zonder in een technisch jargon te vervallen. Voorkennis informatica kan nuttig zijn, maar is zeker niet  nodig. Een goede kennis van het Engels is ook mooi meegenomen.

Top

Het programma

*: wie doorheen het jaar het vak "Intensief oefenen" uit de ingroeiondersteuning opneemt, neemt dit opleidingsonderdeel op in de tweede studiefase

 

gedetailleerd overzicht programma

Klik hier voor een gedetailleerd overzicht van het volledige studieprogramma en van de vakken.

Top

Naar de masteropleiding (Leuven)

Aansluitende masteropleidingen:

Andere masteropleidingen:

Top

Beroepsuitwegen

Als informaticus met een universitair diploma heb je uitzicht op een brede waaier van beroepsmogelijkheden, waaronder  wetenschapscommunicatie, wetenschappelijk onderzoek, overheid, industrie en ontwikkelingssamenwerking. Ook softwarebureaus,  telecommunicatiebedrijven, het bank- en verzekeringswezen en diverse overheidsinstanties bieden je heel wat mogelijkheden. Je werkt er mee aan  ontwikkeling van programmatuur, ontwerp van informatiesystemen, management van informatiserings- en automatiseringsprojecten,  onderzoek naar nieuwe toepassingen, methoden, concepten, algoritmen …

Top