Siel Demeyere wint Ius Commune Prize

Dra. Siel Demeyere, die een dubbeldoctoraat KULAK-Lille II schrijft, is uitgeroepen tot laureate van de internationale “Ius Commune Prize 2015”. 

De Ius Commune Prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Ius Commune Research School en bekroont artikels van uitmuntende kwaliteit, geschreven door promovendi of beginnende onderzoekers.

Siel werd bekroond voor haar bijdrage “Liability of a Mother Company for its Subsidiary in French, Belgian and English Law”, die verscheen in de European Review of Private Law.  In haar artikel bestudeert ze of en hoe het in het Belgische, Franse en Engelse recht mogelijk is om een moedervennootschap aansprakelijk te stellen voor ‘fouten’ die een dochtervennootschap maakte. Dit is in het bijzonder relevant voor dochtervennootschappen die opereren in landen waar het rechtssysteem minder sterk staat dan in België, Frankrijk en Engeland. De ‘fouten’ gemaakt door dochtervennootschappen, kunnen oplopen tot ernstige mensenrechtenschendingen. Naast het materieel aansprakelijkheids- en vennootschapsrecht wordt ook kort besproken hoe het mogelijk is feiten die in het buitenland plaatsvonden, toch voor een Belgische, Franse of Engelse rechtbank te vervolgen.

 

Meer informatie over de prijs en het volledige verslag van de jury vindt u hier.