U bent hier: Home / COM-PSW / Tweespraak

Tweespraak

De reeks Tweespraak is een Kulak-initiatief waarin onuitgegeven duo's van bekende, scherpe tongen reflecteren - elk vanuit een specifieke invalshoek - over de grote en immer actuele thema's van de politiek en de politieke wetenschappen: oorlog en vrede, welvaart en solidariteit, rechtvaardigheid, Europese integratie, populisme,...

 

Woensdag 17 mei 2017: Waarom nog politiek? Waarom nog wetenschap?

KU LEUVEN KULAK - Aula A 305 | START 20.00 | ONTHAAL 19.45 |

Politici boezemen de burgers vandaag de dag weinig vertrouwen in. Schandalen en maatschappelijke problemen voeden de antipolitiek. Langs beide zijden van de Atlantische Oceaan schreeuwen populisten om ter hardst. Wetenschappers kunnen een neutrale en bedaarde stem laten klinken in het verhitte publieke debat, maar ook zij staan onder druk: in Turkije, Polen, Hongarije, de VS, ... Ook in Vlaanderen aarzelen vooraanstaande politici niet om de bevindingen van wetenschappers, experten en ernstige journalisten openlijk in twijfel te trekken. Kunnen we nog aan politiek en wetenschap doen in een wereld waar feiten weggezet worden als meningen en opinies als harde waarheden? In de afsluitende editie van de Tweespraak-reeks gaan Minister van Staat Miet Smet en politicoloog Steven Van Hecke in gesprek over politiek en wetenschap in tijden van hoop en wanhoop.

MIET SMET

Miet Smet (1943) kreeg politiek met de paplepel mee. Bij de CVP werkte ze eerst achter de schermen en zette ze thema’s als vrouwenemancipatie en leefmilieu mee op de politieke agenda. In 1978 begon haar dertigjarige parlementaire carrière in het Vlaamse, federale en Europese halfrond. In een periode waarin vrouwen nog steeds hun weg zochten in de mannenwereld van de politiek was ze staatssecretaris voor Milieu en Sociale Emancipatie. Onder de regeringen Dehaene was ze minister van Tewerkstelling en Arbeid. Sinds 2002 is Miet Smet minister van Staat.

STEVEN VAN HECKE

Steven Van Hecke (1974) studeerde wijsbegeerte en politieke wetenschappen in Leuven en Hull. In zijn doctoraat bestudeerde hij de Europese Volkspartij. Zijn onderzoek over de EU bracht hem daarna in Antwerpen, Firenze en terug in Leuven. Sinds 2012 is hij het gezicht van de opleiding Politieke Wetenschappen aan Kulak. Van Hecke belichaamt de drieledige missie van de universiteit met verve: studenten kennen hem als een creatieve en uitdagende docent. Als onderzoeker publiceert hij in toptijdschriften en met heldere interventies in de media brengt hij zijn kennis bij het brede publiek.

Voor wie?

Tweespraak staat open voor iedereen die zich wil laten verrassen; voor iedereen die interesse heeft in politiek en op zoek is naar een tikkeltje meer diepgang, een bredere horizon ...

Inschrijven

  • Via DEZE LINK kunt u zich gratis inschrijven voor Tweespraak van 17 mei.
  • Studenten registreren zich via Toledo.

Voorbije edities

 

 

Praktisch

Contact

  • Prof. Steven Van Hecke
    tel.: 056 24 61 11
    steven.vanhecke[at]kuleuven-kulak.be

 

 

Top