U bent hier: Home / Studeren / Opleiding Biomedische Wetenschappen

Opleiding Biomedische Wetenschappen

 

Beginprofiel  Het programma Praktijkervaring en stages Vervolgopleidingen en beroepsuitwegen

Het beginprofiel van een student biomedische wetenschappen

  • Je hebt interesse in het (dis)functioneren van het menselijk lichaam en welke mechanismen er achter het ontstaan van ziektes zitten. 
  • je hebt een wetenschappelijke instelling
Je beschikt over
  • een goed geheugen en je bent bereid om regelmatig aan je kennis en vaardigheden te werken.
  • vaardigheid voor de praktische en nauwkeurige uitvoering van onderzoekstechnieken.
  • de nodige intellectuele en communicatieve capaciteiten om informatie te verwerken en onderzoeksresultaten correct te interpreteren, neer te schrijven en te presenteren.
  • een professionele instelling ten aanzien van anderen: je werkt graag in teamverband en wil met anderen tot een oplossing komen; onderzoek doe je immers nooit alleen. 

Top

 

Het programma

De biomedische wetenschappen omvatten het gehele domein van de menselijke biologie en kennen de laatste decennia een snelle evolutie. Denk maar aan het onderzoek naar stamcellen, nieuwe technieken van medische beeldvorming, ... Onderzoekers werken in de (biomedische) laboratoria en ziekenhuizen dagelijks aan de vooruitgang in de medische wereld; ze doen onderzoek naar ziekten en naar nieuwe therapeutische mogelijkheden voor de bestrijding ervan.

De opleiding biomedische wetenschappen

De opleiding bestaat uit zeven leerlijnen. Binnen deze leerlijnen bouwen de OPO’s op elkaar voort. Bij aanvang van de opleiding worden de opleidingsonderdelen (kortweg OPO's) gegroepeerd die gericht zijn op de klassieke disciplines uit de wetenschappen (fysica, biologie, ...). Deze OPO's vormen de basis voor de OPO's uit de rest van de opleiding. 

Enerzijds wordt de specialisatie van de inhoud gradueel opgebouwd en anderzijds zal de student steeds meer zelfstandig moeten leren werken en denken. 

Alle opleidingsonderdelen staan beschreven in de programmagids

 

Top

 

Praktijkervaring

In de eerste en de tweede studiefase omvatten bijna alle opleidingsonderdelen practica en werkzittingen. Gezien je nog aan het begin van je kennen en kunnen zit, verwachten we niet dat je zomaar alle kennis al kan toepassen. Vandaar dat je in deze fase van de opleiding telkens uitgebreide handleidingen en draaiboeken ter beschikking krijgt voor uitvoering van je experimenten. We noemen deze practica ook wel ‘kookboekpractica’. Bedoeling is dat je als het ware een ‘recept’ volgt om tot een bepaald resultaat te komen. Dit alles onder begeleiding van docenten en assistenten.

In de derde studiefase zijn er geen kookboekpractica meer en wordt er gestart met het zelfstandig uitvoeren van onderzoek. Er wordt een biomedisch probleem voorgeschoteld waarvoor de student een oplossing moet aanreiken. De student wordt uitgedaagd om hiervoor zelf een stappenplan op te stellen. 

Eerst moet je je verdiepen in het biomedisch probleem door de wetenschappelijke literatuur te raadplegen. 
Vervolgens moet je een keuze maken uit een ruim arsenaal technieken en methodes, waarvan je de theoretische principes al hebt geleerd, om zo stap voor stap naar een oplossing toe te werken. 
Via discussierondes met de docenten wordt een haalbaar plan opgesteld waarna je de experimenten effectief ook gaat uitvoeren in het labo en zo – hopelijk – een oplossing kunt bieden voor het probleem. 
Maar dit is nog niet het einde van het verhaal. Eens je de oplossing hebt gevonden, moet je die ook kunnen uitleggen en verdedigen naar anderen toe. Daarvoor moet je in staat zijn om je resultaten zowel mondeling als schriftelijk te communiceren. Ook deze vaardigheden worden je eerst aangeleerd, waarna je ze kunt toepassen op het project dat je zelf hebt uitgewerkt.

Top

 

Na de bacheloropleiding en beroepsuitwegen

Academische bachelors vervolledigen traditioneel hun opleiding door een masteropleiding in dezelfde richting te volgen. Er zijn drie afstudeerrichtingen. Daarnaast kan de masteropleiding onderzoek in het Engelstalig programma gevolgd worden.

Op de pagina van de masteropleiding staat uitgebreide informatie over deze masteropleidingen en hun beroepsuitwegen.

 
Klik op deze afbeelding om naar de webpagina over de master BMW en beroepsuitwegen te gaan

 

Top