U bent hier: Home / Agenda / Dringend gezocht: een nieuwe solidariteit! Intergenerationele sociale zekerheid - Duurzame klimaatoplossingen - Solidaire vrijwilligers

Dringend gezocht: een nieuwe solidariteit! Intergenerationele sociale zekerheid - Duurzame klimaatoplossingen - Solidaire vrijwilligers

Wanneer 01-03-2016 19:00 tot
17-03-2016 21:00
Voeg agenda-item toe aan kalender vCal
iCal

Programma

Dinsdag 1 maart 2016
Zullen onze (klein-)kinderen ook nog kunnen genieten van hun oude dag?
Prof. Erik Schokkaert, Gewoon Hoogleraar, KU Leuven FEB

Blijven de pensioenen betaalbaar ? Moeten we langer werken? Is dat voor iedereen wel mogelijk? Kunnen de jongeren nog vertrouwen hebben in het pensioensysteem, of dreigt er een generatieconflict? En wat met de gezondheidszorg? Gaan we de stijgende uitgaven in de ziekteverzekering, bijvoorbeeld als gevolg van de nieuwe en dure kankergeneesmiddelen, kunnen blijven betalen? Kan de solidariteit tussen generaties, zoals die nu geïnstitutionaliseerd is in onze sociale 'zekerheid', in de toekomst volgehouden worden?

Donderdag 10 maart 2016
Zullen komende generaties nog gletsjers kunnen zien?
Prof. Johan Eyckmans, hoogleraar milieu economie, KU Leuven FEB

De nieuwe set duurzame ontwikkelingsdoelstellingen wordt beslist op 29 november 2015 en ook de internationale klimaattop in Parijs komt eraan. Bieden deze internationale afspraken echt historische kansen? De toekomstige generaties eisen immers een ambitieus wereldplan 'before the flood'. Het klimaatprobleem zal universeel de leefomstandigheden bepalen binnen twee decennia. Het vraagt een daadkrachtige maar ook opnieuw een solidaire aanpak. Prof. Eyckmans verduidelijkt of de mantra's 'Solidarnosc' en 'Yes we can' ook hier zullen werken om deze planeet te redden. Tegen de onverschilligheid en de mentaliteit van 'Après nous le déluge'.

Donderdag 17 maart 2016
Solidariteit tussen de generaties: een beleidsinstrument vandaag, en wat morgen?
Prof. Anja Declercq, Hoofddocent Sociale Wetenschappen, Hoofd Sectie Ouderenzorg Lucas

Behoort Vlaanderen nog tot de top vijf in Europa qua vrijwilligerswerk en mantelzorg, dan was dat voor de politici een godsgeschenk. 'Was', want deze inzet kreeg de vorm van 'instrumentalisering' en dat bleek een brug té ver voor sommige betrokkenen: " Wij worden 'gebruikt', er is té veel druk op ons...". Vanuit deze contestatie groeit er nu een forum voor participatief burgerschap en krijgt onze democratie noodgedwongen een nieuw gelaat. Hoe ziet de solidaire vrijwilliger, nieuwe stijl, eruit ? Wie wordt vandaag vrijwilliger ? Hoe zullen de komende generaties vruchten plukken van wat zich nu als nieuwe vormen van solidariteit aandient?

Organisatie

Het seminarie is een initiatief van de Universiteit Derde Leeftijd Kortrijk en het Postuniversitair Centrum KU Leuven Kulak.

Praktisch

Data, tijdstip en plaats
Dinsdag 1 maart en donderdag 10 en 17 maart 2016, van 19 tot 21 uur.
Onthaal vanaf 18.30 uur.
Er is een korte pauze voorzien en een afsluitend drankje.

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk, E. Sabbelaan 53 in Kortrijk

Inschrijven
Schrijf in vóór 23 februari 2016

De deelnameprijs is 35 euro en 30 euro voor UDL-leden (rekening IBAN BE31 2850 2133 2955 van het Postuniversitair Centrum, met vermelding van '400/0012/53056' en naam deelnemer(s)).

Inschrijven kan online via het inschrijvingsformulier .

Meer informatie over dit agenda-item