Studentenbudget

Hét studentenbudget bestaat niet. Een algemeen geldende kostenraming of een 'gemiddeld' studentenbudget geven is onmogelijk: daartoe verschillen de bestedingspatronen van individuele studenten al te sterk. Ook zijn er grote verschillen mogelijk tussen de verschillende studierichtingen.
Wel kunnen aanwijzingen je toelaten jouw eigen budget samen te stellen.

Studiegeld

Het normale studiegeld voor een inschrijving met een diplomacontract voor 60 studiepunten in een basisopleiding bedraagt

  • € 105 voor een beurstariefstudent
  • € 470 voor een bijna-beurstariefstudent
  • € 890 voor een niet-beurstariefstudent

Bij de Sociale Dienst kan je laten berekenen voor welk tarief jij in aanmerking komt.

Cursussen en studiemateriaal

Afhankelijk van de gekozen studierichting voorzie je het best een budget van € 300 tot € 500 per academiejaar.

Voor de boekenverkoop werkt Kulak samen met Acco, die op de campus zelf gevestigd is. Het meeste studiemateriaal zal in de week voor de start van het academiejaar aangeboden worden. Meer informatie over de plaats van verkoop en de verkoopmomenten per opleiding is vanaf eind augustus te vinden op
www.kuleuven-kulak.be/campusverkoop.

Bijkomende literatuur, studiereizen, een abonnement op een vaktijdschrift of specifieke uitrusting in sommige faculteiten, zoals een labojas, doen de uitgaven uiteraard stijgen.

Kamerhuur

De gemiddelde maandelijkse huurprijs (10 maanden) van je kot hangt af van de soort huisvesting en het comfort en ligt tussen tussen minimum € 136 in een gesubsidieerde residentie en maximum € 550 op de privémarkt.

Voeding

In het Universitair Studentencentrum (U.S.C.), in de wandelgang Studentencentrum of Stuhu genoemd, is het restaurant gevestigd waar studenten dank zij een ruime subsidiëring door de Universiteit een goedkoop middagmaal kunnen gebruiken.
De prijs voor een maaltijd tijdens het academiejaar 2017-2018 ligt tussen de € 3,30 en de € 5,90. Je kan kiezen tussen minstens drie warme gerechten of een koude schotel.

Ontbijt en avondmaal worden door de studenten bijna altijd op kot genomen. In gebouw A is er voldoende plaats waar b.v. pendelstudenten hun lunchpakket kunnen gebruiken. Er staan ook enkele automaten met drank en versnaperingen. Ook de bar van het Studentencentrum, gelegen naast het restaurant, leent zich daartoe. Bovendien is deze bar de plaats bij uitstek om medestudenten te ontmoeten.

Verplaatsing

Voor verplaatsing tussen je thuisadres en Kortrijk zijn heel wat vlotte treinverbindingen. In de stad en op weg naar de campus is de fiets het ideale vervoermiddel. Je kunt een fiets aan studententarief huren, voor € 5 via www.mobiel.be.

Daarnaast kun je met de studentenpas van De Lijn heel voordelig reizen op alle buslijnen binnen Kortrijk en alle deelgemeenten. De studentenpas kost € 10 en kan je aankopen bij inschrijving. Vanuit het station vertrekt aan het station tijdens de spitsuren elke tien minuten een bus richting Kulak (lijn 13). Tijdens andere tijdstippen is dat elke twintig minuten.

Het precieze bedrag voor een dagabonnement (voor wie pendelt) of een weekabonnement (voor wie te Kortrijk op een kamer woont en alleen in het weekend naar huis gaat) kan je vragen in het station (spoorwegen of buurtspoorwegen).

  • Voor kotstudenten of studenten die 2 of 3 keer per week hetzelfde traject afleggen is er de Campus Treinkaart (tot 26 jaar).
  • Pendelstudenten kunnen met de Schooltreinkaart (tot 26jaar) onbeperkt reizen op een vast traject. Reis je af en toe met de trein dan spoor je voor €5,1 met de Go Pass (tot 26 jaar).


Vrijetijdsbesteding

Dit bedrag kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van je individuele ontspanningsbehoeften (aard van de gekozen ontspanning en het aantal ontspanningsmomenten). Aan ongeveer € 25 per week kom je in de buurt van € 925 per jaar uit. Een studentenjob kan je studies helpen financieren en het voor de ouders minder zwaar maken.

Computer

Een computer is voor een student een onmisbaar werkinstrument geworden. Op de meeste plaatsen op de campus heb je de mogelijkheid om met een laptop draadloos te surfen op het internet. Je kunt ook gratis gebruikmaken van computers in de pc-klassen. Via de Associatie KU Leuven kun je in het begin van het academiejaar een laptop kopen aan een gunstprijs. Meer info.

Varia

Wil je weten hoeveel een jaar studeren je netto kost, dan moet je de uitgaven die je hoe dan ook moet doen, meerekenen. Je moet immers altijd studiegeld betalen, eten, wonen, je studeerkamer verwarmen enz... Ook moet je de eventuele studietoelagen verrekenen. Deze variëren naargelang de gezinstoestand, het inkomen en het al dan niet op kot zitten. In de brochure "Centen voor studenten", kan je heel duidelijk je inkomsten en uitgaven berekenen.