U bent hier: Home / Permanente Vorming / UDL / Koen Vanmechelen (Beeldend kunstenaar)

Koen Vanmechelen (Beeldend kunstenaar)

 The chicKen’s appeal

Koen Vanmechelen

Koen Vanmechelen is een internationaal erkend conceptueel kunstenaar. In zijn werk behandelt hij thema’s als bioculturele diversiteit, hybriditeit en identiteit. Met het cosmopolitan chicken project creëerde Vanmechelen een uniek artistiek project waar het kruisen van nationale kippenrassen tot kosmopolitische kippen centraal staat. Met dit c.c.p. positioneert Vanmechelen kunst categoriek waar het volgens hem hoort: in de maatschappij, tussen de mensen, geëngageerd. Vanmechelens oeuvre is even divers en hybride als de kosmopolitische kip: van zeer expressieve schilderijen en tekeningen, over fotografie, video, innovatieve 3D-technieken, glaswerk, installaties, tot performances en beeld¬houwwerk. De rode draad blijft steeds de kip en het ei, maar niets is wat het lijkt. De kern van het project is niet de kip, noch het ei, maar het kruisen en de diversiteit die daaruit voortvloeit. Hij vertrekt vanuit zijn open University of Diversity, een studio die vier internationale projecten overkoepelt; Walking egg, cosmoGolem, cosmopolitan chicken Research project en comBaT. Deze studio vindt binnenkort een nieuwe vestigingsplaats met la Biomista. Met dit uniek artistiek project, willen kunstenaar Koen Vanmechelen en de interculturele stad Genk de voormalige mijnsite van Zwartberg transformeren in een inspirerende site rond bioculturele diversiteit.

Tijdens zijn lezingen neemt Koen Vanmechelen de aanwezigen mee doorheen zijn projecten. hij introduceert de luisteraar in de fascinerende dunne lijn van kunst, wetenschap, politiek, filosofie en ethiek. Vanmechelen presenteert een nieuwe manier van denken over existentiële vragen over de individuele identiteit en het leven en raakt aan actuele vraagstukken over globalisatie, racisme, genetische manipulatie en klonen. Maar het project nodigt de luisteraar ook uit om deel te nemen aan de discussie.

Vanmechelen werd onder meer uitgenodigd door het World economic Forum (in 2008) en sprak hij op de ‘TeDxconference (2010). Verder gaf hij lezingen op de World expo in Shanghai, de Biënnale in Venetië, het climate change congress en het creativity World Forum.

“Because cross-breeding is the one thing. We need to cross-breed across the borders if we do not want the world to perish. We need to think cosmopolitan. nothing is as beautiful as joining with other cultures and taking energy from it.”

Kortrijk, 2 december 2015.

Terug menu