U bent hier: Home / internationaal

Internationalisering Kulak

Omwille van de geografische ligging heeft Kulak nauwe samenwerkingsverbanden met de universiteiten van Lille en Mons. De regio Kortrijk grenst aan de metropool Lille die enkele gerenommeerde academische instellingen telt.  Uiteraard zijn er gemeenschappelijke interesses en belangen voor de grensregio, waardoor samenwerking met de collega's aan de andere kant van de grens vanzelfsprekend wordt.

  • Er zijn regelmatige onderwijsuitwisselingen in de faculteiten Letteren, Rechten en Economie en Bedrijfswetenschappen.
  • Op vlak van onderzoek is er een samenwerking met de Université Lille III in het kader van het Interreg III programma, rond de ontwikkeling van educatieve software voor taalonderwijs.
  • Er is een toenemende samenwerking tussen Kulak en de universiteiten van Lille voor het opzetten van grensoverschrijdende onderzoeksgroepen in Humane Wetenschappen, Wetenschap en Technologie en Biomedische Wetenschappen.  Kulak-onderzoekers en hun Franse collega's zetten momenteel grensoverschrijdende onderzoeksprojecten op rond economische, sociale en culturele aspecten van de grensregio. Ook kunnen de studenten BMW een seminariereeks volgen in de ENS de Lyon.

Studenten die liever in de eigen regio te blijven, kunnen omwille van de nabije (taal)grens toch van een internationale ervaring genieten door keuzevakken in Lille op te nemen of samen met studenten van Mons en Lille in een honours college te stappen. Op de campus komen de studenten in contact met buitenlandse gastdocenten en onderzoekers, onder meer ook via de Francqui Leerstoel.

Naast de internationalisering in de grensregio en de internationalisering "at home" heeft Kulak een bijzondere band met de universiteiten van Leiden en Utrecht.  De bedoeling is om een klein netwerk van hooggekwalificeerde universiteiten uit te bouwen waar onze studenten gedurende een semester lessen kunnen volgen, keuzevakken kunnen volgen, onderzoek doen of zelfs een dubbel diploma (van twee verschillende universiteiten) kunnen behalen.

 

Er zijn ook twee studiereizen, met een sociale inslag, in het curriculum ingebed:

  • studenten van de opleiding Geneeskunde kunnen deelnemen aan een intensieve geneeskundestage in de Filippijnen
  • studenten van de opleiding Onderwijskunde kunnen opteren om hun stage af te leggen in de Kaapse regio in Zuid-Afrika.

Kortom, Kulak biedt verschillende mogelijkheden voor een gepersonaliseerde internationale ervaring.  Studenten kunnen kiezen welke formule best aan hun noden beantwoordt.Twijfel je of een internationale ervaring wel iets voor jou is?  Via deze pagina's en de facultaire pagina's internationalisering kom je te weten bij wie je hiervoor terecht kan.

Kulak aanbod internationalisering

Bekijk hier het volledige overzicht van de internationale mogelijkheden aan Kulak.