U bent hier: Home / Nieuws / Franel krijgt Europees Talenlabel

Franel krijgt Europees Talenlabel

Op de Europese Dag van de Talen werd in het Vlaams Parlement het Europees Talenlabel uitgereikt aan Franel, de elektronische taalleeromgeving waardoor inwoners uit de grensregio Lille-Kortrijk-Tournai de taal van hun buren leren begrijpen en spreken. Het is niet de eerste keer dat Franel in de prijzen valt. Eerder dit jaar mocht het leerplatform ook al hetzelfde talenlabel uitgereikt door de Franse Gemeenschap in ontvangst nemen.

Het Europees Talenlabel is een prijs die nieuwe technieken in talenonderwijs beloont, de kennis over het bestaan ervan verspreidt en zo ook goede praktijken bevordert. Door het ondersteunen van innovatieve projecten op plaatselijk en nationaal niveau probeert het label de normen van taalonderwijs in heel Europa te verhogen. Het label wordt ieder jaar uitgereikt aan de meest innovatieve taalleerprojecten in ieder land dat deelneemt aan het programma. De Europese Commissie coördineert de toekenning van het label. Nationale jury’s beslissen op basis van gedetailleerde criteria welk project uit hun land deze prestigieuze erkenning krijgt.

Aan de hand van reportages van de regionale televisiezenders WTV, Notélé en Weo biedt Franel originele en interactieve leeractiviteiten aan van beginnend tot intermediair niveau. De visuele interface en de integratie van educatieve technologie van topniveau (Televic Education & Acapela) maken de leeromgeving aantrekkelijk voor jong en oud. Het aanbod van Franel is bovendien helemaal gratis. Franel kwam tot stand kwam dankzij grensoverschrijdende samenwerking in het kader van het Interreg IV-programma France-Wallonie-Vlaanderen. Prof. dr. Piet Desmet van KU Leuven Kulak is coördinator van het project.