U bent hier: Home / Nieuws / Doctoraatsstudenten vallen in de prijzen op conferentie Belgian Society on Thrombosis and Haemostasis

Doctoraatsstudenten vallen in de prijzen op conferentie Belgian Society on Thrombosis and Haemostasis

29/11/2016 Op de jaarlijkse bijeenkomst van de 'Belgian Society on Thrombosis and Haemostasis' (BSTH) vielen Elien Roose en An-Sofie Schelpe, doctoraatstudentes bij het Laboratorium voor Trombose Onderzoek aan Kulak, in de prijzen.

Tijdens de 24ste BSTH meeting heeft Elien Roose de eerste 'CSL Behring Encouragement Grant in Haemostatis and Thrombosis' in ontvangst mogen nemen. De toelage ter waarde van € 10.000 is bedoeld om jonge onderzoekers te steunen, zodat ze een deel van hun onderzoek in een ander internationaal onderzoekscentrum kunnen uitvoeren en  zo hun expertise kunnen uitbreiden. In haar onderzoek gaat Elien op zoek naar hoe het enzym 'ADAMTS13' gevouwen is. ADAMTS13 is een belangrijk enzym in de bloedsomloop dat ervoor zorgt dat de balans tijdens de hemostase (bloedstelping) behouden blijft. Als ADAMTS13 niet goed werkt kan dit leiden tot de zeldzame ziekte trombotische trombocytopenische purpura of TTP. TTP is een acuut ontstane levensbedreigende ziekte waarbij overal in het lichaam kleine bloedstolsels ontstaan in de bloedvaatjes. Het slecht functioneren van ADAMTS13 kan het gevolg zijn van fouten in het ADAMTS13 gen, maar kan ook het gevolg zijn van een auto-immuunziekte waarbij het lichaam lichaamseigen stoffen gaat aanvallen. De reden waarom het lichaam plots ADAMTS13 gaat aanvallen is niet gekend. De vouwing van ADAMTS13 bij patiënten is mogelijk anders dan bij gezonde mensen, waardoor dit verkeerd gevouwen ADAMS13 misschien niet meer als lichaamseigen wordt herkend. Dankzij de toelage kan Elien dit verder onderzoeken in het labo van dr. Mihaela Delcea, in het ZIK HIKE instituut aan de universiteit in Greifswald (Duitsland).

Ook An-Sofie Schelpe heeft een prijs mogen binnenhalen. Zij heeft de Paul Capel prijs voor de beste presentatie rond klinisch onderzoek ontvangen. An-Sofie bestudeert patiënten met aangeboren TTP. Aangezien het aantal nieuwe gevallen van deze aangeboren TTP heel laag is (1/ 1 000 000 personen/jaar), is het heel waardevol om deze patiënten op te volgen en te bekijken, om zo een beter zicht te krijgen op het normale en niet-normale functioneren van ADAMTS13.

Doctoraatstudent An-Sofie Schelpe aan het woord tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Belgian Society on Thrombosis and Haemostasis (BSTH).

Doctoraatstudent Elien Roose ontvangt haar prijs op de Belgian Society on Thrombosis and Haemostasis (BSTH).