U bent hier: Home / Maatschappelijke rol

Maatschappelijke rol

Permanente vorming

Het behalen van een basisdiploma is een sterk uitgangspunt voor de verdere uitbouw van een boeiend professioneel leven. Maar het hoeft zeker geen eindpunt te zijn. Ook wie gelijke tred wil houden met de snel evoluerende kennismaatschappij, zijn vakkennis wil verdiepen of gewoon zijn blik wil verruimen, kan terecht aan KU Leuven Kulak. Maak kennis met het uitgebreid aanbod aan ‘permanente vorming’.

 

Externe partners

KU Leuven Kulak wil haar onderwijsexpertise en wetenschappelijke kennis delen én versterken in samenwerkingsverbanden met prominente externe partners in verschillende domeinen. Kulak is overtuigd van het belang van een sterke regionale verankering in Vlaanderen, maar werkt ook nauw samen met nationale en internationale onderwijsinstellingen, onderzoeksinstituten, ziekenhuizen en industriële partners. 

 

Valorisatie

Voor KU Leuven Kulak is de valorisatie van het wetenschappelijk werk van haar 9 onderzoeksploegen van groot belang. Twee valorisatiecoördinatoren brengen de bestaande onderzoeksexpertise in kaart, onderzoeken mogelijke valorisatiekanalen en zetten concrete samenwerkingsovereenkomsten op met externe partners.

 

Kids en Juniors

Universiteiten willen de boeiende wereld van de wetenschappers en hun onderzoek aktief  opengooien voor kinderen en jongeren.  Kinderen kijken er van op welke rol wetenschap in hun dagelijks leven speelt en hoe onderzoekers zich engageren voor hun toekomst. Met uiteenlopende initiatieven wil KU Leuven Kulak jongeren laten proeven van wetenschap.

 

Denktank Metaforum

De interdisciplinaire denktank Metaforum Leuven wil de deelname van de KU Leuven aan het maatschappelijk debat versterken. Wetenschappers uit verschillende disciplines buigen zich samen over relevante maatschappelijke problemen. De colloquia en actualiteitscolleges van metaforum Leuven zijn via videoconferentie live te volgen in Kortrijk, en in de nabije toekomst zal ook Kulak zelf colleges of ontmoetingen organiseren. 

 

Ontwikkelingssamenwerking

KU Leuven Kulak investeert niet alleen in internationaliseringsprogramma’s, maar ook in ontwikkelingssamenwerking. Bij deze projecten worden de studenten actief betrokken. Studenten die voor arts studeren, trekken jaarlijks naar de Filippijnen waar zij kennismaken met de beoefening van de geneeskunde in een derdewereldland. De subfaculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen zette samen met de Universiteit van Stellenbosch een onderwijsproject op in de townships van Kaapstad. Dankzij dit project kunnen kinderen de Engelse taal leren, gebruik makend van onze ICT-kennis en -mogelijkheden.

 

Universitaire Parochie

Aan KU Leuven Kulak bestaat er een actieve Studentenparochie, die vanuit een humane en christelijke inspiratie haar steentje wil bijdragen aan het studentenleven. Het parochieteam inspireert en organiseert ontmoetingen en activiteiten, engagementen van en voor studenten. Zo ontstaat een netwerk van jonge mensen die van hun studententijd iets zinvol willen maken en daarbij soms ook diepere vragen niet uit de weg gaan.