U bent hier: Home / nieuws / Nieuwe publicatie: De weg naar het binnenland of een geschiedenis van de Nederlandse literatuur in de achttiende-eeuwse Zuidelijke Nederlanden

Nieuwe publicatie: De weg naar het binnenland of een geschiedenis van de Nederlandse literatuur in de achttiende-eeuwse Zuidelijke Nederlanden

Op maandag 12 december 2016 verschijnt De weg naar het binnenland (uitgeverij Prometheus). In dit laatste deel uit de monumentale reeks Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur brengt prof. Tom Verschaffel, cultuurhistoricus aan KU Leuven Kulak, een uiterst boeiende synthese van het Nederlandstalig literair bedrijf tussen 1700 en 1800.

In de achttiende eeuw hebben de Zuidelijke Nederlanden nauwelijks auteurs of teksten voortgebracht die tot de canon van de Nederlandse literatuur zijn gaan behoren. De weg naar het binnenland biedt een antwoord op de vraag hoe dat komt en laat zien welke rol de Nederlandse letterkunde speelde in een meertalige maatschappij, waar het Frans de belangrijkste cultuurtaal was. Het Nederlands was de taal van de letterkunde die voor een breed publiek was bedoeld en deel uitmaakte van het publieke leven: toneel, feestelijke gelegenheidsdichtkunst, prediking, politieke polemiek. Schrijvers deden wat van hen werd verwacht en hielden zich aan de oude recepten, anderen weken van de bekende wegen af en zochten naar verandering en vernieuwing. De veelheid aan teksten, met hun variatie aan thematiek en bedoelingen, tonen de achttiende-eeuwse Zuidelijke Nederlanden in hun eigenheid en verscheidenheid, met moralisme en speelsheid, grootspraak en eenvoud, twijfel en vervoering, conformisme en opstandigheid.

Boekvoorstelling | zaterdag 10 december | KANTL - Gent | 14u30

Op zaterdag 10 december wordt De weg naar het binnenland voor het eerst vrijgemaakt voor leesverkeer.

Uitgever Mai Spijkers (Prometheus), decaan van de Leuvense faculteit Letteren Jo Tollebeek en Joep Leerssen, professor Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam, lichten het werk toe. Jan De Wilde zorgt voor muzikale intermezzi.

Aansluitend wordt het glas geheven op het nieuwe werk.

 Toegang is gratis mits aanmelden voor 8 december bij jan.dertaelen@wpg.be