U bent hier: Home / Agenda / Tweespraak met minister-president Geert Bourgeois en Barco CEO Eric Van Zele

Tweespraak met minister-president Geert Bourgeois en Barco CEO Eric Van Zele

Wanneer 18-05-2016
van 17:00 tot 19:00
Voeg agenda-item toe aan kalender vCal
iCal

KU LEUVEN KULAK - Aula A 301 | START 17.00 | ONTHAAL 16.45 |

Globalisering, digitalisering, robotica en andere nieuwe technologieën zullen de industrie de komende jaren grondig veranderen. Enkele grote bedrijfssluitingen (Ford Genk, Opel Antwerpen) in het recente verleden en een aanslepende financieel-economische crisis luidden volgens sommige waarnemers het einde in van de industrie in Vlaanderen. Tal van indicatoren tonen alvast aan dat ons land geen Europese koploper is qua innovatie, scholing, infrastructuur en beschikbare ruimte. Is Vlaanderen wel klaar voor die vierde industriële revolutie? Vlaams minister-president Geert Bourgeois, drijvende kracht achter het industriële beleid van Vlaanderen zoals uitgetekend in Visie 2050, gelooft alvast dat de Vlaamse industrie zich kan heruitvinden. Hij treedt in gesprek met Eric Van Zele, CEO van Barco, die als geen ander de problemen, uitdagingen en troeven van de Vlaamse industrie kent.

GEERT BOURGEOIS

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (° 1951) veroverde al in 1976, kort na het beëindigen van zijn rechtenstudies in Gent, een zitje in de Izegemse gemeenteraad voor de Volksunie. In 1994 werd Bourgeois volksvertegenwoordiger. In de Kamer zetelde hij onder meer in de commissie-Dutroux en onderhandelde hij mee de hervorming van politie en justitie. In 2000 kozen de Volksunieleden hem tot partijvoorzitter, maar de partij splitste en Bourgeois werd leider van N-VA. Tijdens die moeilijke eerste jaren was Bourgeois partijvoorzitter en de enige verkozene van de  Vlaams-nationalistische partij. Sinds 2004 is Bourgeois minister in de Vlaamse regering. Door de steile opgang van zijn partij werd hij in 2014 Vlaams minister-president en minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed.

Eric VAN ZELE

Van jongs af aan droomde Eric Van Zele (°1951) er al van om ondernemer te worden. Na studies burgerlijk ingenieur in Leuven belandde hij bij de Amerikaanse elektronicareus Raychem. In dat bedrijf groeide hij door tot het leidinggevend kader, bekwaamde hij zich in management op Stanford en deed hij brede internationale ervaring op. In 2000 keerde hij terug naar België om CEO te worden van Telindus; vier jaar later redde hij de Mechelse transformatorenbouwer Pauwels van het faillissement. In 2009 kwam hij aan het roer van het Kortrijkse technologiebedrijf Barco. Hij loodste Barco uit moeilijke wateren, iets wat hem in 2012 de titel Manager van het Jaar opleverde. Vandaag is Barco wereldmarktleider in al haar divisies.

Voor wie?

Tweespraak staat open voor iedereen die zich wil laten verrassen; voor iedereen die interesse heeft in politiek en op zoek is naar een tikkeltje meer diepgang, een bredere horizon ...

Inschrijven

  • Via DEZE LINK kunt u zich gratis inschrijven voor Tweespraak van 18 mei.
  • Studenten registreren zich via Toledo.

 

Meer informatie over dit agenda-item